Paradižot

Paradižot je sigurno poznat svima koji žive u Dalmaciji. Ovo je jedan od starijih recepata koji imam kod sebe, a drag mi je zbog toga što za njega skoro uvijek imam sve potrebne sastojke. Osim toga, jako je jednostavan za napraviti i za njega ne treba previše vremena. Idealan je za toplije dane kada svi jedva čekaju pojesti nešto hladno i osvježavajuće, po mogućnosti ne previše zasitno, a ovaj recept je baš takav!

Moj recept za pripremu

Sastojci

 • 6 jaja
 • 6 žlica šećera
 • 1000ml mlijeka
 • 1 žlica šećera
 • 1 vanilija šećer
 • 15-20 komada petit beurre keksa
 • malo ruma
 • zaslađeni kakao/naribana čokolada

Postupak pripreme

 1. Odvojite bjelanjke i žumanjke. U jednoj posudi izmiksajte bjelanjke, a u drugoj žumanjke zajedno s 6 žlica šećera. Posude stavite sa strane dok priremate ostalo.
 2. U loncu zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte mu jednu žlicu šećera i jedan vanilija šećer.
 3. U zdjeli u kojoj ćete hladiti paradižot posložite kekse tako da prekriju dno i to u dva do tri reda, koliko već zdjela traži. Prelijte ih rumom. Možete ga odmah slagati u zasebnim posudicama/čašama, a ja tada na dno svake stavim po dva razlomljena keksa
 4. Kada mlijeko uzavre malo smanjite temperaturu pa postepeno dodajite, sve dok ih ne potrošite, po tri žlice bjelanjaka i jednom ih preokrenite u uzavrelom mlijeku da se skuhaju. Pazite da ostanu na površini. Prije nego stavite sljedeću količinu bjelanjaka, prethodne posložite po keksima u zdjeli.
 5. Kada su bjelanjci gotovi, preostalom mlijeku dodajte žumanjak prethodno utučen s šećerom i vanilija šećerom te miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne poveže i zgusne. Tako dobivenu smjesu ulijte u prazne prostore između keksa i bjelanjaka, a ne po bjelanjcima koje treba samo malo preliti pred kraj.
 6. Kada je gotovo zdjelu s paradižotom pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak na minimalno 3 sata najbolje preko noći.
 7. Prije posluživanja pospite ga kakaom/čokoladom (u prahu ili naribanom). Ja ovo radim prije stavljanja u hladnjak kako bi se sve dobro povezalo dok je u njemu.

Napomene

Najbolji je tek izvađen iz hladnjaka.

Bez odgovora za "Paradižot"

  Komentiraj

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljivana.