Crème brûlée

Prije dvije godine mama mi je za Božić kupila brener i ubrzo nakon toga sam prvi put napravila svoj prvi crème brûlée.

Recept sam tada pronašla negdje na internetu, ali  sam kao i uvijek dosta toga odmah u početku izmijenila, a mislim da me svi oni koji vole eksperimentirati razumiju… Do danas sam i taj recept dodatno izmijenila kako bi dobila što bolju verziju onog što meni najviše odgovara- jednostavan, kremast, a uz to čvrst i najbitnije od svega ukusan desert. S ovim receptom za mene sada više nema eksperimentiranja, a sad pređimo na recept!

Moj recept za pripremu

Vrijeme pripreme: 60min

Sastojci

 • 225ml mlijeka
 • 225ml slatkog vrhnja
 • 2 jaja
 • 2 žumanjka
 • 120g šećera+za posip
 • par kapi vanilija ekstrakta/1 štapić vanilije

Postupak pripreme

 1. U zdjelicu stavite šećer,2 jaja,2 žumanjka i vanilija ekstrakt/štapić. Istucite žumanjke koristeći pjenjaču.
 2. Stavite mlijeko i slatko vrhnje u lonac i zagrijavajte lagano miješajući sve dok ne dođe do vrenja. Dodajte smjesu od jaja i sve zajedno promiješajte.
 3. Smjesu raspodijelite u 4-6 vatrostalnih zdjelica (zavisi o veličini). Ja sam sa ovom količinom napunila 5 zdjelica. Stavite ih sve zajedno u veliku posudu za pečenje. Ulijte vodu sve dok ne dođe do 1/2 visine zdjelica. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30min na 150 °.
 4. Kada su gotovi smjesa bi trebala biti kao žele...i dalje ne previše čvrsta, ali ne smije biti vodenasta. Kada budu gotovi ohladite ih na sobnoj temperaturi barem pola sata prije stavljanja u hladnjak. Moja preporuka je da šećer karamelizirate par minuta prije posluživanja. Kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio, dodajte ga na ohlađenu ili još toplu pečenu kremu i protresite svaku posudicu te sa kuhinjskim brenerom karamelizirajte šećer.

Napomene

Uživajte!

Bez odgovora za "Crème brûlée"

  Komentiraj

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljivana.